Juli 2025. Hieronder een wat langere samenvatting van een artikel uit aflevering 36 van Stompwiic. Het gaat om het artikel over de familie Van Maren.
Deze aflevering van Stompwiic bevat vijf artikelen, elk met een ander onderwerp en auteur. Hierbij een wat uitgebreidere samenvatting van één van die artikelen, het artikel over de Geschiedenis van de fmilie Van Maren (gemaakt met behulp van AIstudio):
Het artikel beschrijft de opkomst en het verdwijnen van de familie Van Maren in Stompwijk, een geschiedenis die meer dan een eeuw overspant. Het verhaal begint rond 1875, wanneer kerkschilder Nicolaas (Klaas) van Maren uit Boekel wordt gecontracteerd om de nieuwgebouwde Laurentiuskerk te beschilderen. Zijn besluit om in Stompwijk te blijven wordt bezegeld door zijn huwelijk met de huishoudster van de pastoor, Johanna Heussels, waarmee hij de grondlegger van de Van Maren-dynastie in het dorp wordt.
De familielijn en het bedrijf worden voortgezet door zoon Jacobus, die noodgedwongen het schildersvak van zijn vader overneemt. Na de Eerste Wereldoorlog toont hij ondernemerschap door het bedrijf uit te breiden met een succesvolle drogisterij. Deze gecombineerde zaak wordt een steunpilaar voor de familie, ondanks de persoonlijke tragedies die meerdere generaties treffen, zoals het verlies van jonge kinderen.
De derde generatie, vertegenwoordigd door zoon Toon en zijn vrouw Rina, bouwt het bedrijf verder uit. Het schildersbedrijf en de drogisterij worden een onmisbaar onderdeel van de dorpsgemeenschap, een sociaal en economisch middelpunt. Toon eert zijn familie-erfgoed door, net als zijn grootvader, schilderwerk aan de kerk te verrichten, waarmee de cirkel rond is.
Eind jaren tachtig wordt het bedrijf afgebouwd vanwege de gezondheid van Toon. Na zijn overlijden in 1996 en de uiteindelijke sluiting van de drogisterij, verlaat Rina in 1998 als laatste Van Maren het dorp. Hiermee komt een einde aan een 120-jarige familiegeschiedenis die diep verweven was met Stompwijk.