Stompwiic , te weten aflevering 34, is klaar en wordt binnenkort verspreid.
Het blad bevat artikelen over:
De zoektocht naar de doopregisters van Stompwijk uit 1811-1897, die ontbraken in het gemeentearchief van Leidschendam.
De geschiedenis en het gebruik van de koelpet, een dichtgemetselde kuip die ooit werd gebruikt om spullen schoon te maken.
De Dorpsraadverkiezingen van 1982, inclusief een vragenlijst die aan de kandidaten werd voorgelegd.
De geschiedenis van de Stompwijkse jeugdclub Asafoetida, opgericht in 1969.
Ansichtkaarten met taferelen uit Stompwijk, verstuurd naar inwoners.
De geschiedenis van eendenkooien in Stompwijk en omstreken.
Redactionele notities met informatie over:
De teruggave van schilderijen en boeken uit de oude parochiebibliotheek aan de pastorie.
Een verzoek om informatie over de bevrijding van Stompwijk in 1945.
Een regionaal biografieproject dat momenteel loopt voor de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Het Erfgoedpodium, een platform voor ‘erfgoedbelangenbehartigers’ in de gemeente.
Plannen om de 80e verjaardag van de bevrijding van Nederland in 2025 te herdenken.
U kunt zich abonneren op Stompwiic: HIER
De vijftiende, is medio november verzonden. In deze brief komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
A. Van knipsel naar KRO
B. Van Noort en de radiobode.
C. En alweer een coöperatie
EERDERE NUMMERS NIET ONTVANGEN? CONTROLEER UW SPAMFOLDER!
U kunt zich abonneren op de gratis Nieuwsbrief: HIER
Samenvatting van Stompwiic 34
December 2024. Hieronder een wat langere samenvatting van een artikel uit aflevering 34 van Stompwiic. Het gaat om het artikel over Asafoetida.
Deze aflevering van Stompwiic bevat zesartikelen, elk met een ander onderwerp en auteur. Hierbij een wat uitgebreidere samenvatting van één van die artikelen, het artikel over Asafoetida (gemaakt met behulp van NotebookLM):
Het begin:
Eind jaren 60 begon de KPJ (Katholieke Plattelandsjeugd) leden te verliezen door het afnemende aantal jongeren dat in de landbouw werkte en de opkomst van het secularisme. Het overgebleven KPJ-bestuur besloot een nieuw initiatief voor jongeren in Stompwijk te starten dat breder was dan alleen de katholieke kerk. Jaap de Jong, een bestuurslid van de KPJ, speelde een belangrijke rol bij het werven van jongeren voor het nieuwe initiatief en hij zat de hele tijd in het bestuur van Asafoetida. Asafoetida werd in 1969 opgericht met een startkapitaal van 400 gulden uit de schatkist van de KPJ. De KPJ werd het jaar daarop ontbonden.
Een thuis vinden:
Aanvankelijk organiseerde de groep maandelijkse evenementen in de aula van de VGLO-school met de steun van de schooldirecteur, de heer Van der Put. Activiteiten op de school omvatten muziek, spellen en educatieve presentaties. Het voortdurend op- en afbouwen van de aula werd echter een last en het schoolbestuur maakte zich ook zorgen over het gebruik van de ruimte. Het bestuur ging op zoek naar een permanente ruimte, maar zonder direct succes. Let Belt, de voorzitter van Asafoetida, begon te schrijven over de activiteiten van de groep en de zoektocht naar een nieuwe ruimte in de Dorpsketting, een lokaal weekblad dat hij mede had opgericht. Via de Dorpsketting liet Jan van den Brink het bestuur weten dat een oud architectenkantoorgebouw gratis beschikbaar was. Het bestuur kreeg een tractor en een dieplader en vervoerde het gebouw naar Stompwijk, waar het in eerste instantie werd gedumpt op een klein grasveld naast de kleedkamers van de handbalvereniging HVS. Na wat heen en weer gepraat gaf raadslid Bunnik toestemming om het gebouw neer te zetten op een braakliggend terrein achter de voetbalkantine van Stompwijkse Boys.
“De Keet”:
Veel jongeren hielpen mee met de bouw van de nieuwe jeugdsociëteit, die ze "De Keet" noemden. Ze legden elektriciteit, water en gas aan. De officiële opening was in november 1970. De groep kreeg van de gemeente een vergunning om op oudejaarsavond tot 01:30 uur open te blijven om vandalisme en overlast te voorkomen. De jeugdclub organiseerde op oudejaarsavond een vreugdevuur om de jeugd bezig te houden. Het evenement was een groot succes, zelfs oudere bewoners en ouders bezochten De Keet. De burgemeester van Leidschendam prees Asafoetida voor hun uitstekende organisatie van het oudejaarsfeest op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.
Versiering en naam:
Ter voorbereiding op de officiële opening van De Keet vond het bestuur dat de ruimte een artistiek element miste. Een bestuurslid, Annemarieke de Kler, kreeg een aantal overtollige abstracte sculpturen van de Vrije Akademie in Den Haag. De sculpturen werden voor De Keet geplaatst. De naam "Asafoetida" werd voorgesteld door bestuurslid Let Belt, die het woord was tegengekomen in een boek van de verplichte leeslijst op school. Asafoetida is een soort hars met een sterke, scherpe geur. Het werd gezien als een schokkende en onconventionele naam voor een jongerenclub.
Bidprentjes
Januari 2023. De website voor de bidprentjes is de afgelopen weken een beetje onder handen genomen. Na een zoekactie bleek het resultaatscherm soms erg traag op te komen. Dat werd veroorzaakt door -vooral bij grote resultaten- het dan al ophalen van de plaatjes. Let wel voor ieder bidprentje. Dat is nu verbeterd. Kijk vooral eens op https://bidprentjes.oudstompwijk.nl om te zien wat het nu is geworden.
Niet alleen de interface werd aangepakt. Er werd ook een grote hoeveelheid bidprentjes in de wacht gezet. Op dit moment staan er zo'n kleine 1200 bidprentjes op invoer te wachten. Dat is toch een behoorlijk aantal. Het invoeren van al die prentjes zal dan ook wel behoorlijk wat tijd vergen, maar er wordt aan gewerkt. Hieronder ziet u een resultaatscherm; er is gezocht op 'Santen'.
Er is ook gewerkt aan een zogenaamd 'dashboard', een scherm dat de stand van zaken laat zien. In de kop van deze bijdrage ziet u een afbeelding daarvan. Het dashboard geeft de actuele stand van zaken weer. Zo ziet u dus dat er op dit moment 500 ingevoerde bidprentjes zijn en dat de gemiddelde leeft van de overledenen 58,7 jaar oud is. Maar u kunt ook zien dat de gemiddelde leeftijd in de loop der jaren langzaam toeneemt. Wij werden met zijn allen gemiddeld ouder. Op dit moment zitten er ook ongeveer 100 bidprentjes in de database waar nog wat aandacht moet worden besteed. Het dashboard is te vinden op https://bidprentjes.oudstompwijk.nl/dashboard/
Tot slot. Vooral bij oudere bidprentjes ontbreekt geregeld de geboortedatum van de overledene. Maar er wordt dan wel een leeftijd gegeven, soms zelfs vrij precies (69 jaar en vier maanden). Het geboortejaar kan dan natuurlijk worden uitgerekend. De verjaarsdatum wordt in dit soort gevallen altijd gelijk gehouden met de overlijdensdatum.