Bidprentjes

Stichting Oud Stompwijk heeft nu een database ingeregeld met de gereedschappen om bidprentjes gegevens in te voeren en eventueel nog te bewerken. Daarnaast is voor u, de gebruiker, een mogelijkheid gemaakt om te zoeken naar de gegevens in die database. Naast de gegevens wordt altijd het prentje getoond, zowel de voorzijde als de achterzijde. Het vele werk die hieraan moet worden besteed geeft u een gedegen inkijk in de Stompwijkse bidprent. Naar de bidprentjespagina.

Bidprentjes ook wel 'gedachtenisprentjes' of 'doodsprentjes' genoemd zijn kleine prentjes, die meestal worden verstrekt als aandenken na een overlijden van een dierbare. Het vindt zijn oorsprong binnen de Katholieke Kerk. In het van oudsher katholieke Stompwijk zijn er vele gemaakt en verspreid onder nabestaanden, buren en vrienden. De prenten vonden later bij erfenissen vaak weer nieuwe eigenaren en zo komt het dat er zelfs vandaag nog veel rondzwerven.


Bidprentjes bieden vaak informatie over de herdachte overledene, zoals geboorteplaats en overlijdensdatum en zo verder, maar ook wordt vaak de echtgenoot of echtgenote bij naam genoemd. Een enkele keer wordt er iets over de omstandigheden gezegd waaronder de persoon is gestorven. Voor liefhebbers van familiegeschiedenissen bieden de prenten dus veel informatie.


Tegenwoordig zien we dat bidprentjes op grote schaal worden verzameld en op het internet ter beschikking worden gesteld. Op diverse websites kan dan gezocht worden op achternaam of geboorte- of overlijdensjaar en vaak ook op plaatsnaam. Er bestaan verzamelingen waarin 10.000den prentjes zijn opgenomen. De ene verzameling is beter doorzoekbaar dan de andere, maar geregeld zie je dan toch dat het prentje zelf niet wordt getoond. Bij duizenden kaarten is scannen of fotograferen natuurlijk wel een erg arbeidsintensieve aangelegenheid. Men beperkt zich dan tot het invoeren van gegevens in databases.