In de pers

Vondsten uit Stompwijkse bodem


In: Dorpsketting. 10 mei 2021

Afgelopen weken wisten verschillende mensen ons te vinden met foto’s en verhalen. Bedankt hiervoor, want anders kunnen wij natuurlijk geen boekje en geen beeldbank vullen. Het gaat om de Stompwijkse historie en wij zijn afhankelijk van wat we aangeleverd krijgen.


Een van de leuke dingen die wij aangeleverd kregen kwam uit Stompwijkse bodem en wel uit de Westeinder polder. Rond de plek waar nu gebouwd gaat worden, meer specifiek rond de oude boerderij van Belt. Een jonge nieuwsgierige Guus ging graag op onderzoek uit en deed daarbij allerlei mooie vondsten, waaronder pijpenkoppen. En er werd behoorlijk wat gerookt als je ziet wat hij allemaal uit de grond gehaald heeft, in allerlei maten ook nog eens. Grote en kleine, met stipjes afgewerkt en zelfs met een logo erop. Bij zijn vondsten zat er een met een R en een met een vis en golfjes water, een bloem en nog wat onduidelijke merkjes. Ook op de stelen waren soms merktekens, zo wist men natuurlijk van wie de pijp was.


Die met de vis was vast van een schipper of misschien van een stroper? Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar wel leuk dat dit in de turfbodem zo goed geconserveerd is gebleven. Wanneer het weer mogelijk is, zullen we jullie in de gelegenheid stellen om ze in het echt te bewonderen.


Er wordt al volop gewerkt aan de nieuwe Stompwiic die eind juni uitkomt, de eerste verhalen zijn klaar. Half mei wordt de eerste nieuwsbrief toegestuurd aan de belangstellenden, die zich via de e-mail aangemeld hebben. Wil jij de nieuwsbrief ook ontvangen, geef jouw mailadres dan door via de website www.oudstompwijk.info bij aanmelden nieuwsbrief. Voor de duidelijkheid, je hoeft dus geen abonnee te zijn van Stichting Oud Stompwijk, alhoewel wij dat uiteraard wel op prijs stellen en zoals jullie weten krijg je voor € 12,50 maar liefst 4x per jaar de Stompwiic bij jou in de bus. Voor € 5,= extra wordt hij buiten Stompwijk bezorgd. Je steunt ons en blijft zelf op de hoogte van de historie van Stompwijk, een win-win-situatie dus!


[Bekendheid] Stichting Oud Stompwijk

In: Dorpsketting. 26 april 2021

We worden gelukkig steeds bekender bij de mensen ondanks dat we door de Covid-pandemie onszelf niet hebben kunnen promoten. Hopelijk kunnen we later dit jaar weer eens op pad, dat zou fijn zijn. Maar eerst hard aan het werk om jullie van nieuw materiaal te voorzien. Wij zijn druk bezig om nieuwe foto’s in de beeldbank te zetten, ze worden bewerkt, benoemd en genummerd en pas daarna gaan ze door naar de volgende ronde waar jullie het resultaat kunnen zien. Op de nieuwe website kunnen jullie meehelpen met het verbeteren van de gegevens door op feedback een reactie achter te laten of een naam of wijziging door te geven.

Afgelopen weken hebben wij mooie schatten van Stompwijkse bodem mogen ontvangen en landkaarten met daarop de Spanjaarden die over de Stompwijkscheweg vluchten vanuit Leiden. Ook een groot aantal ingelijste foto’s die ergens opgedoken zijn en ons ter beschikking worden gesteld. Verder oude krantenberichten die iemand nog in haar archief had, daar kunnen we leuke verhalen over schrijven. Veel blijft er te doen, maar het is fijn dat de lezers van de Stompwiic enthousiast en betrokken zijn. Want alleen met elkaar kunnen we de historie van Stompwijk bewaren en doorgeven.

Dus gooi nooit zomaar iets weg met betrekking tot Stompwijk of een van zijn bewoners, wie weet wat wij er nog mee kunnen. Weggooien kan altijd nog, nadat er een scan van gemaakt is en misschien een mooi verhaal. Aad Janson is volop bezig met de nieuwsbrief die iedereen kan ontvangen, mits je jezelf aanmeldt. Dit kan via https://www.oudstompwijk.nl, aanmelden nieuwsbrief en tikken op dit aanmeldformulier, laat daar je mailadres achter, eenvoudiger kan het bijna niet.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Stompwiic en de mooie verhalen die wij tot nu toe al geschreven hebben, ze zijn nog te koop. Afzonderlijk of alle uit- giftes, leuk ook om iemand cadeau te geven. Ook nieuwe leden zijn welkom, voor € 12,50 in Stompwijk en voor € 5,= extra buiten Stompwijk. Misschien een leuk idee voor Moederdag om jouw moeder een (jaar) lidmaatschap cadeau te geven, 4 boekjes Stompwiic verdeeld over de kwartalen. Een mooi cadeau voor een schappelijke prijs en met veel kijk- en leesplezier.

Mensen bedankt voor het aanleveren van materiaal, de verhalen en de mooie foto’s. Wij zijn er blij mee.

Ria Luiten

Nieuwsbrief Stichting Oud Stompwijk

In: Dorpsketting. 19 april 2021

In ons vorige bericht vertelden wij al dat we bezig zijn met een Nieuwsbrief. Inmiddels zijn wij wat stapjes verder en kunnen we beginnen met de aanmeldingen.

In de nieuwsbrief zullen korte berichten verschijnen die meer uitgewerkt op de website staan of komen te staan. En verder -als het onderwerp zich daarvoor leent- wordt zo’n website bericht nog verder uitgewerkt om dan te verschijnen in Stompwiic. Een twee- of drietrapsraket dus, waarbij men dus bij sommige onderwerpen kan volgen hoe een publicatie in ons blad tot stand komt.

Maar de nieuwsbrief is ook bedoeld als attendering op berichten in de pers, activiteiten op de website, activiteiten van de Stichting, verwijzingen naar onderwerpen die door de buren (Oud Zoeterwoude, Oud Soetermeer) worden behandeld en die soms ook voor Stompwijk relevant of interessant zijn. Het is de bedoeling dat de nieuwsbrief vier keer per kalenderjaar verschijnt en via email wordt verspreid, zo ongeveer een week of zes voordat het blad Stompwiic verschijnt.

Op onze website vindt u een iets meer uitgewerkt verhaal over de Nieuwsbrief en een link naar het aanmeldformulier: https://www.oudstompwijk.nl

1e Jubileum voor STICHTING OUD STOMPWIJK!

In: Dorpsketting. 29 maart 2021

Op 31 maart is het precies 5 jaar geleden dat Stichting Oud Stompwijk werd opgericht. We hebben op die dag de documenten ondertekend bij

Van Loenen & de Groot en zijn daarna opgestart. Er komt nog heel wat bij kijken om de organisatie in goede banen te leiden en in het begin hebben wij dus ook extra veel overleg gehad. Hoe gaan we het aanpakken, wat kan er allemaal met dit kleine clubje? We zijn enthousiast, maar moeten ons wel waar maken. Er zitten heel veel foto’s in het archief van Gerard Suijten, hoe ga je die allemaal op een goede manier aan de leden laten zien ?

Er moet een website komen, een beeldbank voor die foto’s waarbij veel gegevens ingevuld moeten worden, zoals de namen. Omdat wij zoveel bidprentjes aangeboden krijgen, wordt er later besloten om ook hier een beeldbank voor aan te maken. We besluiten om elk kwartaal een boekje uit te geven met de naam Stompwiic, omdat Stompwijk vroeger zo geschreven werd. Er is geëxperimenteerd met formaat, tekst en druk en als je deze week boekje nummer 19 in de bus krijgt dan begrijp je dat we trots zijn op het uiteindelijke resultaat. We hebben gelukkig een aantal mensen gevonden die net zo enthousiast zijn als wij en daaruit is een werkgroep ontstaan die meehelpt met het benoemen van de foto’s.

Door de Covid19 is daar wel wat vertraging in gekomen, maar ook thuis wordt er aan gewerkt. Wat is er toch veel gebeurd in die jaren en wat hebben we nog veel plannen. Een van de wensen gaat exact 5 jaar na dato in vervulling. Aad Janson heeft de bezem door de oude website gehaald en een prachtige vernieuwde website gecreëerd waar we nu al trots op zijn en die dus de mogelijkheid biedt om meer te communiceren met onze leden via de Feedback functie. De vernieuwde website wordt op 31 maart om 17.00 uur geopend. Kijken dus en geef direct maar commentaar, liefst positief uiteraard, maar ook negatief mag, als het maar opbouwend is. Bijgevoegd vind je een tweetal screendumps, het zoeken wordt straks veel makkelijker en er zijn meer mogelijkheden om ons te helpen met het invullen van de gegevens. We hopen dat jullie er veel gebruik van zullen maken.

U kunt gewoon de vertrouwde link gebruiken.

Bedankt voor alle medewerking, lidmaatschap, sponsoring, foto’s, materialen, verhalen en boeken. We hopen dat er de komende jaren nog veel meer materiaal boven water komt zodat wij voorlopig nog kunnen doorgaan met het archiveren en bewaren van de mooie Stompwijkse geschiedenis.

Nieuwe leden zijn welkom en wil je ons alleen ondersteunen door een bijdrage dan zijn wij daar natuurlijk ook blij mee. De boekjes van Stompwiic zijn nog steeds los verkrijgbaar voor als je een leuk cadeau zoekt of als je zelf op de hoogte wil blijven van de mooie verhalen over ons dorp en de dorpelingen.

Wij zijn op zoek naar de namen van .....


In: Dorpsketting. 12 april 2021

Op onze nieuwe website hebben wij een formulier gepubliceerd met daarop onderstaande foto. Als u meent de namen te kennen -of een enkele naam

dan kunt u op https://www.oudstompwijk.info/zoeken-naar die namen even intoetsen. U vindt daar trouwens nog een ander fotoformulier ook. Scan de QRcode als u gebruik wilt maken van uw mobieltje.

Als u trouwens ook iets wil zeggen over de website in het algemeen, of een vraag hebt of juist specifiek commentaar, ook dan kunt u terecht op de website: https://www.oudstompwijk.info/feedback. Scan de QRcode als u gebruik wilt maken van uw mobieltje.

Mocht u belangstelling hebben voor de nieuwsbrief van de Stichting Oud Stompwijk dan kunt u dat in het feedback formulier aangeven. Hoewel de nieuwsbrief een plannetje is dat nog verder moet worden uitgewerkt, willen wij wel alvast aan u doorgeven dat u geen lid hoeft te zijn van de Stichting om zich hierop te abonneren. We raden u aan om de website in de gaten te houden betreffende de nieuwe ontwikkelingen over deze manier van wetenswaardigheden met elkaar uitwisselen. Het is uiteraard altijd mogelijk om contact op te nemen via e-mail oudstompwijk@gmail.com

Aad Janson